Har den senaste tiden testat att baka olika varianter av bondbröd. Ni vet ett sånt där klassiskt bröd man ofta blir serverad medan man väntar på maten när man är på restaurang, kanske främst nere i Europa? Det är få ingredienser och lätt att baka. Det ska inte hållas på att knåda och formas utan efter första jäsningen delar du degen i två, formar varsin stor bulle av respektive degbit and thats it. Men jag har kommit fram till några knep som gör brödet lite, vad ska jag säga, lyxigare? Framför allt så blir det inte torrt lika snabbt. Med lyxigare menar jag att brödet blir mer rustikt, inte torrt och tråkigt. Nära ett surdegsbröd utan att baka med surdeg. Förstår ni vad jag menar då?
Kanske blir man helt förvirrad av det jag försöker få fram. Testa istället att baka brödet. Jag gör såhär.
Ingredienser
35 g färsk jäst, gärna ekologisk
2 tsk salt eller 1 msk grovt salt
6 dl vatten
12 -13 dl vetemjöl special, gärna ekologiskt
1 msk olivolja till plåten men funkar också fint med bakplåtspapper
Börja med att smula jästen i en stor bunke.
Värm vattnet till 37°, häll lite av det fingervarma vattnet över den smulade jästen och rör runt tills jästen löst sig.
Blanda i resten av vattnet, saltet och därefter mjölet, lite i i taget.
Arbeta i maskin max 10 minuter. Degen ska vara ganska lös, då bli brödet luftigt.
Täck bunken med bivaxduk eller plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 2 timmar.
Ta ut degen på ett mjölat bakbord, strö lite mjöl över degen och dela i två delar med hjälp av en degskrapa. Forma till två stora bullar genom att vika in kanterna in under bullen så du får en slät yta upptill och lägg på plåten.
Ibland skär jag snitt/mönster i mina bröd med vass kniv, blir fint när det är utbakat sedan.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Under tiden förvärmer du ugnen till 250 grader. Man kan tycka det är onödigt att förvärma ugnen men du gör detta, dels för att få upp ugnen i den höga temperaturen men framför allt för att gå en jämn värme i ugnen.
Sätt in en skål med lite vatten i botten av ugnen (för att bilda vattenånga).
Grädda sedan bröden i 15-20 minuter på näst nedersta falsen tills bröden fått en fin, brun skorpa.
Ta ut vattenskålen och sänk temperaturen till 180°.
Grädda ytterligare ca 30 minuter.
Jag brukar kolla innertemperaturen på mina bröd likt som jag gör med kött. När brödet är runt 96-97 grader är det färdigt innuti.
Låt bröden svalna på galler.