När jag var liten var mammas hemmagjorda lasagne min absoluta favoriträtt och jag skulle nog säga att denna maträtt fortfarande ligger högt upp på min lista. Jag varierar ibland kryddningen och ingredienserna ibland. Kan tex tycka det är gott att ha 1 tsk kanel i, har du testat det?
Men allt som oftast gör jag min lasagne såhär.

Du behöver:
2
 gula lökar
2 vitlöksklyftor
500 g blandfärs (annan färs går också bra)
1-2 grovrivna morötter
250 g färska champinjoner
4 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
2 förp finkrossade tomater (ca 800 g)
1 köttbuljongtärning
Lite salt
Svartpeppar
Lasagneplattor
200 g riven ost
Till såsen: 
6 msk smör
6 msk vetemjöl
1 liter mjölk (jag använder oftast havredryck, funkar utmärkt)
1 krm riven/malen muskotnöt
Gör såhär: 
Börja med att skala och hacka både lök och vitlök fint.
Hetta upp olja eller smör i en stor stek-/traktörpanna och fräs först lök och vitlök i några minuter.
Ha sedan i färsen och stek tillsammans med löken.
Skala och riv morötterna på den grova sidan av rivjärnet. Dela champinjonerna i mindre bitar och ha i både morötter och champinjoner i pannan.
Tillsätt tomatpuré och låt den steka med färsen en stund.
Krydda med timjan och rosmarin.
Tillsätt finkrossade tomater, smula i buljongtärningen och låt det sedan koka ca 10 minuter.
Smaka av med lite salt och peppar. Medan köttfärssåsen står och småputtrar kan du göra såsen. 
Ta en liten kastrull och börja med att smälta smöret.
Rör ner mjölet och vispa för hand. Låt det fräsa i någon minut innan du har i mjölken och rör ihop allting ordentligt.
Låt såsen småkoka ca 5 minuter. 
Ha i 1 krm malen muskotnöt och smaka sedan av med salt.

Värm ugnen till 200 grader.
Ta nu fram en stor ugnsfast form och varva sås, lasagneplattor och köttfärssås.
Avsluta med sås och riven ost.

Sätt in lasagnen mitt i ugnen ca 40 minuter.
Härom dagen gjorde jag lasagne både till oss och till Kimi. Jag gör då samma variant till honom men utan salt. Jag gör färdigt hela köttfärssåsen med alla kryddor men lägger undan en portion till honom innan jag har i buljongtärningen.
När jag sedan gör den andra såsen så gör jag alla steg utom att salta eller ha i riven muskotnöt. Sedan varvar jag hans sås, lasagneplattor och hans köttfärssås precis som med vår lasagne, fast i en liten form. Hur gulligt?
Han åt med god aptit. Kul!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar