En maträtt som följt med mig länge i livet, alltså i flera år, är potatis- och purjolökssoppa. Det är ju bara så gott och riktigt enkelt att tillaga.
Till 4 portioner gör jag på ett ungefär såhär (ni vet ju hur det är, en höftar oftast fram middagarna i köket).
Vill du också göra enkla quesadillas, fyllda med ost och spenat, till din soppa?
Recept hittar du här.
Du behöver:
ca 1 kg mjölig potatis
½ purjolök
Ungefär 1 liter vatten
3 dl grädde (använder oftast havregrädde)
2 buljongtärningar (grönsak- eller kycklingbuljong tycker jag är godast)
Salt & peppar efter smak
Smör eller olja till stekning
Brukar toppa med:
Rostad lök
Salladslök
Gör såhär:
Börja med att skala och dela potatisen i mindre bitar. Brukar halvera potatisarna eller dela på fyra, beroende på storlek.
Skiva purjolöken i strimlor.
Hetta upp lite smör eller olja i en stor kastrull.
Fräs först purjolöken i några minuter och ha sedan i potatisen som också får fräsa en liten stund.
Häll sedan över vatten och smula i buljongtärningarna.
Låt sedan detta koka tillsammans i ca 20 minuter (det gör ingenting om potatisen kokar sönder).
Häll i grädden.
Mixa soppan slät (eller lämna kvar lite bitar) med hjälp av en stavmixer.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
När du hällt upp soppan i skålar eller djupa tallrikar så kn du toppa med rostad lök och tunt skivad salladslök, jättegott ihop.