Den senaste tiden har jag hittat så mycket inspiration till matlagning inne hos zeinaskitchen.se
Har ni inte spanat in hennes hemsida så kan jag varmt rekommendera ett besök när du behöver nya recept att testa i köket. Jag har aldrig lagat/bakat egna piroger tidigare så igår var första gången en pirog bakades i mitt kök och ja, det blev EN pirog. En enda stor jättepirog och det blev SÅ gott!
Degen vill jäsa åtminstone en timme så att säga att det gick snabbt att baka pirog är kanske fel uttryckt? Men får man bara satt degen i tid så sköter den sig själv. Sedan gick själva ”lagandet” väldigt snabbt och enkelt. Kommer definitivt att bakas fler piroger i mitt kök!
Deg:
30 g färsk jäst
3 dl ljummen mjölk
100 g rumsvarmt smör
7-8 dl vetemjöl
1 tsk salt
Fyllning:
500 g köttfärs
1 gul lök
1 morot
400 g krossade tomater
0,5 dl chilisås
1 msk torkad oregano
1 msk köttfond
1 tsk curry
2 tsk paprikapulver
Salt & peppar
200 g riven ost
Pensling:
Ägg
Sesamfrön
Gör såhär:
Smula jästen i en stor bunke, tillsätt den ljumna mjölken och rör lite lätt tills jästen lösts upp.
Tillsätt alla övriga ingredienser (börja med 7 dl vetemjöl för att se hur degen blir och tillsätt sedan lite mer mjöl om degen är alldeles för kladdig. Den ska inte fastna på kanterna när den är färdigknådad) och knåda en bra stund till en smidig deg. Eller kör på låg hastighet i din bakmaskin i knappt 10 minuter.
Täck bunken ordentligt med en bivaxduk eller plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i minst 1 timme eller i kylskåpet över natten.
Under tiden kan du göra fyllningen:
Börja med att finhacka den gula löken.
Skala och riv moroten på den grova sidan av rivjärnet.
Hetta upp olja i en stekpanna, fräs lök och morot mjuka.
Tillsätt färs och stek tills färsen precis börjar bli genomstekt.
Tillsätt då de finkrossade tomaterna, chilisås och alla kryddor inkl fond samt lite salt och peppar efter smak.
Låt såsen puttra i 10-15 minuter. Smaka av så att du är nöjd med kryddningen.
Låt såsen stå och gotta sig en liten stund så den inte är allt för vattnig. Stäng sedan av plattan.
Värm ugnen till 225° i god tid så du får en jämn värme i ugnen.
Lägg upp degen på ett lätt mjölat bakbord.
Kavla ut degen till en oval platta (den ska inte vinna någon skönhetstävling) och lyft över degplattan till en plåt som du klätt med bakplåtspapper.
Lägg köttfärsfyllningen i mitten av din ovala degplatta, toppa köttfärsen med den rivna osten.
Vik in kanterna och nyp ihop degen som små veck, hela vägen runt, tills du får en fin pirog.
Viktigt att du nyper ihop kanterna ordentligt, annars öppnas pirogen upp när den gräddas i ugnen.
Pensla kanterna med ett lätt uppvispat ägg, strö över sesamfrön om du vill annars skippar du detta eller toppar med något annat.
Grädda pirogen mitt i ugnen i ca 20 minuter beroende på ugn. Den ska få en fin gyllenbrun färg och bubbla lite smått i köttfärsen.