Härom veckan testade jag att baka kanelbullar i långpanna och jag säger bara en sak, succé!
Det var precis så enkelt som jag trodde att det skulle vara och bullarna eller rutorna blev så saftiga och goda. Jag frös in mina kanelrutor samma dag som de hade bakats så nu har jag även testat att tina i micron för att sedan äta och de var lika saftiga och goda då. Som sagt, succé! Kommer definitivt att baka kanelbullar på det här sättet igen då det kändes som att man skippade ett helt arbetsmoment. Nygräddade bullar snabbt! Vill även testa att göra vaniljbullar på samma sätt. Kommer då att använda likadan kardemummadeg som grund men istället för kanelfyllning gör jag en vaniljfyllning. Enkelt och gott!

Här kommer receptet för en långpanna, jag fick då 30 rutor.

DEG
175 g
 rumsvarmt smör
50 g färsk jäst för söta degar
5 dl rumsvarm mjölk (jag använde havremjölk)
2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 ½ tsk mortlad eller nymalen kardemumma (jag har kardemummakärnor i en gammal saltkvarn som jag maler direkt, doftar ljuvligt!) 
14 dl vetemjöl + extra till utbakning
1 ägg
Pärlsocker att toppa med

FYLLNING
200 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
3 tsk kanel

GÖR SÅHÄR:
Skär smöret i tärningar.
Smula jästen och blanda med mjölken i en bunke.
Tillsätt socker, salt, nymalen kardemumma, smör och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 2 timmar.
I receptet som jag följde stod det att degen skulle jäsa i en timme men med en 4 månaders bebis fick jag inte riktigt till det utan min deg jäste i två timmar och det blev toppen!
Stjälp upp degen på mjölad bänk. Kavla till en platta ca 30 x 60 cm (för 1 långpanna)

FYLLNING:
Rör ihop rumsvarmt smör, kanel och socker till en jämn kräm.

Bred fyllningen på degen och vik över en tredjedel av degen in mot mitten.
Vik sedan den andra tredjedelen omlott så det blir tre lager.
Lyft över degen på en bakpappersklädd plåt (ca 30×40 cm) och platta ut den så att den fyller plåten.
Skär först små snitt i hela degen för att markera vart dina rutor ska hamna. Skär sedan helt i rutor.
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225°C.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter.

 

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar