Psst, inlägget börjar med lite curiosa, vill du skippa mitt babbel och gå direkt till receptet så är det bara att scrolla ner på sidan.
Igårkväll lagade jag en galet god pastarätt som blev sådär magisk att jag bara måste dela med mig av receptet. Jag fick idén på morgonen, tack vare att min kollega pratade om pasta carbonara så tänkte jag, när tusan åt jag ens pasta senast?! Så då började jag komponera ihop en krämig pastarätt i huvudet. Jag visste att den skulle innehålla lövbiff, lök, vitlök och grädde och så spaghetti förstås. Jag har inte testat så mycket glutenfri pasta eftersom vi allt som oftast äter lågkolhydratskost. Så igår när vi var och handlade så tog jag en förpackning ifrån ”glutenfrihyllan” på Willys som verkade bra och hade en ren innehållsförteckning. Spaghettin vi använde var av märket Barilla och var gjord av majsmjöl, rismjöl och vatten. Väldigt god i både smak och konsistens. Hade jag inte vetat om att det var glutenfri spaghetti så hade jag heller aldrig gissat på att den var det. Får se hur den blir på måndag när den ska ätas som lunch på kontoret. Jag hittade lite inspiration ifrån olika recept på nätet och den magiska ingrediensen i denna krämiga pastarätt är rivet citronskal.
Recept för 4 portioner
400 g spaghetti eller annan pasta
250 g champinjoner
2 gullökar
2 vitlöksklyftor
500 g lövbiff (går att skippa för vegetarisk rätt)
3 dl grädde
1 msk oxfond (byt till grönsaksfond för vegetarisk rätt)
1-2 msk glutenfri soja
2 tsk timjan
Rivet citronskal från ca ½ citron
1-2 msk citronsaft
Svartpeppar
Parmesan och nymalen svartpeppar att toppa med
Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen.
Under tiden som pastan kokar så kan du börja med att fräsa finhackad lök och pressad vitlök i smör, i en traktörpanna.
Skär lövbiffen i strimlor (går att skippa för vegetarisk rätt) och stek tillsammans med löken i pannan. Lövbiff vill ha ganska hög värme och inte så lång stektid. Köttet behöver inte bara helt genomstekt när du slår på grädden och kryddorna men det där är en smaksak förstås.
Slå på grädden, oxfond, soja, timjan, rivet citronskal, lite citronsaft och smaka av med svartpeppar och eventuellt lite salt.
Häll upp den nykokta pastan i en skål, vänd runt den krämiga såsen med lövbiff. Toppa med riven parmesan och nymalen svartpeppar.
Njut!
Psst, på bilden har jag inte vänt runt pastan i såsen ännu. Jag kom på det först efteråt.