God morgon, söndag och riktigt höstruskigt på utsidan. Här inne väntar en frukost med tända ljus och bland annat bovetefrallor. De är inte nybakade, eller jo, nybakade som i att de bakades igår. Men dessa frallor vill jäsa i en 75 minuter så det blir antingen en väldigt sen frukost eller så får man kliva upp riktigt tidigt om man ska ha dessa nybakade vid frukosten.
Inspiration till receptet hittade jag hos härlig Food Pharmacy men i mina frallor körde jag enbart på bovetemjöl, då jag inte vill blanda in något sädesslag öht, inte ens ett som är glutenfritt.
Glutenfria bovetefrallor
(20 stycken)
25 g jäst
9 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
550 g bovetemjöl
40 g fiberhusk (cirka 1 dryg dl)
Rör ut jästen i de fingervarma vattnet. Mät upp fiberhusk, bovetemjöl, salt och blanda ner det i degvätskan, allt på en gång. Vispa ihop i några minuter (jag använde elvispen med degkrokarna på).
Låt degen svälla i typ 10 minuter.
Blöt händerna med vatten och forma degen till 20 bullar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper.
Pudra dem med lite bovetemjöl och låt jäsa typ 75 minuter.
Grädda i cirka 25 inuter på 200 °C, tills de ser färdiga ut.