Med inspiration ifrån Annika Rogneby som bland annat skrivit boken ”Bakglädje & LCHF” så skapade jag dessa goa bollar. Det fina med dessa bollar är att de går att variera, så jag tänker att jag först delar grundreceptet på mina vaniljbollar och i slutet av detta inlägg så tipsar jag om hur du kan smaksätta och variera vaniljbollarna. De är tex löjligt goda att doppa i smält choklad. Men tar tipsen alldeles strax, först kommer grundreceptet;
- 50 g smör
- 1 msk kokosfett (jag använder med smak)
- 1 msk tahini (min hemmagjorda med flingsalt, galet god!)
- 2 dl mandelmjöl
- Valfri sötning samt mängd, jag använde 1 tsk sukrin
- 1 krm vaniljpulver
Rör samman rumsvarmt smör med kokosfettet.
Vänd ner mandelmjöl, tahini, vaniljpulver och sötning efter tycke och smak.
Ställ smeten i kylen och låt stelna lite.
Ta sedan fram och forma smeten till små bollar. Rulla i tex kokosflingor och sesamfrön (gärna rostade).
Variation på vaniljbollarna;
- Tips 1; Tillsätt 1 tsk kallt kaffe i smeten, ger en god smak
- Tips 2; Tillsätt 1-2 tsk rivet citronskal
- Tips 3; Smaksätt med lakriktspulver, ½-1 tsk är nog lagom, prova då att skippa sötningen då lakritspulvret är sött i sig, tycker jag
- Tips 4; Doppa dina vaniljbollar i mörk, smält choklad
- Tips 5; Byt ut samma mängd tahini mot tex mandel- eller jordnötssmör
- Tips 6; Doppa bollarna i finhacka sötmandel