Nä ett experiment lyckas i köket, ja, då vill jag ju gärna dela med mig till er! I förra veckan gjorde jag någon form av en laxgratäng som vi senare döpte till ”Linas milda laxgratäng”. Det var en middag som höftades fram och som blev riktigt lyckad så jag fick snabbt kladda ner ”receptet” så att jag inte skulle glömma av hur jag gjorde. För den här laxgratängen kommer att lagas igen. Den är mild, krämig och så god. Jag var lite inne på att ha i en vitlök också men valde att skippa det denna gången. Kanske slinker det ner en vitlök nästa gång jag lagar denna goda gratängen. Grönsakerna kan du variera som du vill, varför inte ha i små förkokta broccolibuketter eller skivad morot och gullök?
Linas milda laxgratäng
Du behöver:
4 tinade laxfiléer á 140 g
1 stor zucchini
ca 250 g champinjoner
1 påse (65 g) färsk bladspenat
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
200 g riven ost
Oregano
Salt
Vitpeppar
Gör såhär:
Börja med att dela grönsakerna i bitar. Välj själv form och storlek på bitarna. Fräs dessa i smör och krydda med oregano, salt och lite peppar.
Stek tills grönsakerna får en fin färg. Häll av ev vätska som grönsakerna släpper ifrån sig. Du vill inte ha en vattnig gratäng!
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela den tinade laxen i mindre bitar och lägg i botten på en ugnsfast form. Strö över lite, lite salt på laxen. Lägg den färska bladspenaten som ett täcke över laxbitarna.
Lägg på de smörstekta grönsakerna.
Blanda ihop creme fraiche, grädde, salt och vitpeppar i en skål och häll sedan detta över allting i den ugnsfasta formen.
Täck med riven ost.
Tillaga i mitten av ugnen tills gratängen har fått en fin färg, ca 20 – 25 minuter.