Chailatte är en stor favorit hos mig sedan många år tillbaka. Beställer du en chailatte ute är den dock så hiskeligt söt och sedan jag lade om kosten vid 2011 så är en ”köpe chailatte” alldeles för sött mina smaklökar. Dock har det inte hindrat mig från att dricka chailatte. Godast, enklast och också billigast blir det om du gör den själv hemma. Antingen gör du som proffsen och värmer upp mjölken och skummar den med en mjölkskummare. Eller så gör du ”latvarianten” och helt enkelt häller i mjölken, oskummad, i ditt chaite precis som i vilket annat te som helst. Toppa då gärna med en klick vispad grädde och pudra över kanel. Blir en riktigt smarrig juldrink! Varför inte att bjuda på till adventsfikat?
Det här behöver du för ett glas/stor mugg:
2 tsk svart chaite, finns ekologiskt att köpa hos te & kaffehandlare
1 1/2 dl hett vatten
1 dl mjölk
ev ½ – 1 dl vispad grädde
ev sötning. Tex ekologisk honung, sötningsmedel efter tycke och smak
Kanel
Koka upp tevattnet och häll upp i ett glas tillsammans med mjölken varm och skummad (avvakta då med själva skummet) eller oskummad. Låt chaitet stå och dra såhär i några minuter. Under tiden kan du vispa grädden. Chaite är ganska så starkt så ta ur tesilen när du fått den styrka som du själv vill ha på ditt te.
Rör runt i tet och mjölken. Nu kan du klicka på den vispade grädden eller den skummade mjölken. Pudra över lite kanel och servera din chailatte.