Jag tycker att mammas äpplekaka, som jag ätit lite då och då under min uppväxt, är den absolut godaste! Så när jag nu fick trädgårdsäpplen av min kollega så dök förstås mammas äpplekaka upp i huvudet direkt. Men jag är ju inte den som är den utan jag tänkte att det gamla receptet kan man slipa på lite granna. Jag vill ju skippa gluten och hålla nere kolhydraterna något. Så jag experimenterade, med mammas recept i bakhuvudet, och lyckades trolla fram en grymt god äpplekaka, utan gluten. Jag valde att söta min smet med ekologisk honung men du kan välja att söta med något helt annat. Kanske kokossocker, stevia eller något annat sötningsmedel. Det fina är att man väljer själv.
Det här behöver du för två portionsformar:
1 äpple
100 g smör
1 krm vaniljpulver
2 äggulor
2 msk kokosnötsmjöl
2 msk mandelmjöl
2 krm bakpulver
1 – 2 msk honung eller annan sötning efter smak
kanel
Gör såhär:
Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
Smält smöret på svag värme i en liten kastrull.
Dela äpplet i små bitar och lägg i respektive portionsform, strö över kanel och blanda runt äpplebitarna i kanelen.
Ta av kastrullen, med det smälta smöret, ifrån plattan och låt det svalna något innan du blandar i äggulorna. Rör runt med en handvisp så att ägg och smör blandar sig ordentligt.
Vispa sedan ner alla de torra ingredienserna i kastrullen och rör runt ordentligt.
Smaka av så att sötningen känns lagom för dig.
Häll sedan smeten över äpplebitarna i de små portionsformarna.
Toppa smeten med några äppleskivor/bitar om du vill.
Pudra till sist över lite kanel, innan du gräddar äpplekakorna i nedre delen av ugnen, i 15-20 minuter. Ha lite koll efter 15 minuter så att kakorna inte får för mycket färg.