Det här med gluten. Det har blivit ett mycket diskuterat ämne de senaste åren och de publiceras både studier, artiklar, forskning och blogginlägg kring ämnet. Jag tänkte dela med mig av mina egna tankar kring just gluten och varför jag väljer att skippa gluten i min kost.
Jag har, så länge jag kan minnas, haft problem med min mage. Jag kan inte ens räkna antalet läkarbesök från det att jag var liten fram till att jag lade om kosten år 2011. Läkarbesök som enbart handlat om min mage. Jag har ett svagt minne från när jag var riktigt liten, kanske en sisådär 5 år gammal, att jag åt och drack laktosfria produkter. Jag minns hur jag tyckte att den laktosfria mjölken smakade äckligt och jag tyckte det var konstigt att jag inte hade samma smör och yoghurtförpackning som resten av familjen. Efter ett tag förde vi in laktos i min kost igen och det visade sig att det inte var laktosen som var problemet. Vad var problemet då? Det visste inte ens läkarna. Åren gick och jag blev äldre. Nu har jag mer minne ifrån alla läkarbesök, olika sorts mediciner och matdagböcker som skrevs. Jag testades för laktosintolerans igen, det visade sig att jag tål laktos. Jag har testats för glutenintolerans och visst, jag tål gluten också. Jag har testat kanske 10-12 olika mediciner för magen och tarmarna, de flesta receptbelagda men även mediciner utan recept som går att köpa på apoteket.
Men vadå problem med magen, tänker kanske du. Hade du ont eller? Vad höll magen på med? Ja, det undrade vi också. Jag var oftast bra i magen på morgonen och den var så kallad platt och fin. Lugn och ”normal”. Men varenda eftermiddag var den uppblåst som en ballong och stenhård. Mamma petade på min mage så många gånger och vi vart nästan lite fascinerade över hur hård den var utan att jag självmant blåste upp den. Jag hade otroligt svårt att gå på toa. Det kunde gå 3-4 dagar (!) utan att jag gjort nummer två på toaletten. Ni kan tänka er att den gjorde ont då. Stackars magen! Den var oftast så uppsvälld att den gjorde ont. Jag hade fler dagar med ont i magen än vad jag hade dagar med ”bra” mage.
Jag har fått alla dess möjliga olika order om vad och hur jag ska äta utav läkarna genom åren. De flesta läkare sa fiberrik kost. Alltså mycket rågbröd, grova fullkornsprodukter och mycket frukt. Min mage blev, om möjligt, ännu värre av den kosten!! Ändå testade jag den i omgångar då jag förstås lyssnade på läkarna. Jag blev också uppmanad att äta mer fettsnålt, alltså enbart lightprodukter och jag skulle även skippa stekt och starkt kryddad mat. Jag fick i uppdrag att skriva matdagbok och sedan skriva hur ont jag fick på en skala 1-10 av den kosten jag åt och huruvida jag kunde gå på toa eller inte. Mitt i allt detta så hände något annat med magen och jag fick som 17-åring uppleva mitt första gallstensanfall. Då hade vi ingen susning om att det var gallsten och jag träffade två läkare som inte ens ville kolla om det var gallsten eftersom ”jag var för ung”. Det gissades och jag fick diagnoser som magsår och IBS. IBS har jag hört allt för många gånger hos läkaren och jag har själv fått uppfattningen av att det är ett bra ord att ge till en patient med magproblem där läkaren själv inte har någon susning om vad det kan vara. Under IBS går många magproblem in. Jag har sedan tidigt i ungdomen också fått förklarat för mig att jag har magkatarr men det har inte med uppblåsheten och toalettproblemen att göra. Så fick jag då gallsten och vid 18 års ålder opererade dom ut inte bara mina baota stenar utan också hela gallblåsan. Det visade sig att den var inflammerad vilket förklarade min feber jag haft till och från innan operationen.
Anyway, till den glutenfria delen. Jag lade om kosten tillsammans med min sambo någon gång under 2011. Jag hade då inte en susning om gluten och hur det påverkar kroppen. Jag hade inte ens funderat över att LCHF faktiskt är en glutenfri kost och att jag numera skulle komma att skippa gluten. Jag hade inga förväntningar på LCHF över huvud taget och hade läst relativt lite om kosten när vi började. Vi bara körde, helt enkelt, jag och sambon 🙂 Så kom dag 2 med den nya kosten och då märkte jag det. Min mage blev inte uppsvälld! Den gjorde inte ont pga att den såg ut som en spärrballong. Den var… lugn? Det var ändå på eftermiddagen/kvällen och den var inte det minsta uppblåst. Den var som på morgonen fast det var kväll. Fantastiskt! Där kom också den största motivationen för mig, att fortsätta med lågkolhydratskost och att skippa gluten. Jag kan idag äta gluten och jag gör det ibland. Det funkar i mindre mängder och skulle jag sväva ut alldeles för mycket, vilket också händer ibland, så får jag faktiskt skylla mig själv 😉
Jag får en bråkig mage och mina fisar luktar inte rosor direkt, haha.
Jag tror inte att man dör av gluten, absolut inte, men jag tror att alla gör klokt i att dra ner på sitt glutenintag. För helt ärligt så gör glutenet (är det ens ett ord?) ingen nytta i kroppen. Det är toppen när man ska baka och få degen att resa sig men det är inte samma mjöl som det bakades med förr i tiden, mer processat och mer gluten i, och det ger oftast inget annat än en bråkig mage för de flesta. Även de personer som inte är glutenintoleranta. Se på mig. Jag är inte glutenintolerant på pappret men mår toppen utan gluten iallafall! Sedan att mitt immunförsvar har blivit bättre, det kan hela min familj skriva under på, dom tycker nämligen att det är en av de största skillnaderna med mig sen jag lade om kosten och jag kan ju inte annat än att hålla med dom. Förr var jag sjuk stup i kvarten och vi funderade ofta på om jag ens hade ett immunförsvar. Jag inte bara tror utan vet att glutenfri kost (även mindre socker och mer ren mat, alltså inte hel- och knappt halvfabrikat) spelar en riktigt stor roll där.
Den här artikeln: ”Alla gör klokt i att utesluta gluten” fick mig att tänka till och därav skriva detta inlägget. I min kategori här på bloggen, Bröd & Bak, hittar du mängder med glutenfria recept. Både för dig som äter LCHF/Lågkolhydratskost men även för dig som äter en kolhydratsrik kost och bara vill må lite bättre genom att äta glutenfritt 🙂