Jag har fått ett häfte av min chef, på jobbet.

10 tips, är en serie häften i fickformat som vill inspirera dig och få dig att reflektera. Just det häftet jag har fått heter 10 tips – Coacha dig själv. Jag tycker ju att sånt här är både kul, intressant och att det ligger i tiden.
Jag själv tror starkt på personlig utveckling och just det här med att reflektera.
Reflektion, att ta ett steg tillbaka och reflektera över en viss situation, sin tillvaro eller tex sitt egna beteende tror jag är en av nycklarna till just personlig utveckling. Jag tror att reflektion och medvetenhet är förbannat viktigt för individen och jag hade önskat att fler personer tog sig tid till att göra detta. Både privat och i sin yrkesroll.
Jag tror att man själv som person men även att människor i ens närhet och relationer man har med andra människor kan dra nytta av mer reflektion och mer medvetenhet. Reflektera mera, helt enkelt!
I mitt häfte, coacha dig själv, som är skrivet utav Kenth Åkerman finns alltså 10 tips på att coacha sig själv. Jag har inte läst alla tipsen än utan tar ett tips lite då och då. Ibland med flera dagars mellanrum. Jag inbillar mig att det får lov att sjunka in och fastnar mycket bättre då och så ger jag mig tid till att reflektera 😉
Ett tips, nummer 2 i detta häftet, har fått mig att vilja skriva detta blogginlägget. Det tipset fick mig att fundera och känna att det här, det här vill jag dela vidare.
Det är en övning. Någonting att träna på 20 minuter om dagen, 5×4 minuter, varje dag!
Även om man inte får till övningen varje dag, eller ens gör den överhuvudtaget (det är ju förstås upp till var och en!) så tror jag att det räcker långt bara genom att ha läst vad övningen går ut på.
För precis så gjorde jag. Jag läste vad övningen gick ut på. Sen gjorde jag den inte på stört och har heller inte anammat övningen helt än, två veckor efter att jag läst om den, men den fick mig att tänka till. Och får den här övningen dig att bara tänka till, så har du tagit ett kliv i rätt riktning, anser jag.
Såhär går träningen till och såhär skriver Kenth Åkerman i häftet:
Vilken skillnad skulle det göra om du blev mer medveten om dina signaler under 20 minuter varje dag?
De första 4 minuterna på morgonen när du vaknar och möter din familj; vilka signaler sänder du då? De första 4 minuterna när du kommer till jobbet; som kan påverka hela din och kollegornas dag? De sista 4 minuterna när du lämnar jobbet; vad lämnar du efter dig? Och när du kommer hem igen; vilka signaler sänder du de första 4 minuterna innanför dörren eller kanske redan på parkeringen eller i trappuppgången? Samt avslutningsvis; vilka signaler skickar du på kvällen innan det är dags att sova, alltså dagens sista 4 minuter innan du går och lägger dig?
Bli medveten! Ändra dina egna signaler och se vad som händer.

”Omgivningen reagerar på dina handlingar
– inte dina känslor eller tankar!”

Du kanske också gillar …

1 kommentar

  1. […] Vad sår du för frön hos andra? Fundera på det en liten stund. Sår du frön av positivet eller av negativitet?  Sår du frön hos personer i din omgivning som lyfter eller sår du kanske frön som tynger? Frön av oro eller frön av trygghet? Jag har bland annat en övning här på bloggen som är lite inne på samma spår. Det är en grymt enkel men bra övning som handlar om att man ska bli mer medveten om sina signaler. De signaler vi sänder ut till omgivningen. För vi sänder ut signaler precis hela tiden. Både medvetna men också omedvetna. Genom att lyfta detta och göra sig själv mer medveten kan du på ett annat sätt kontrollera vilka signaler du sänder ut till din omgivning vilket i sin tur kan leda till positiv förändring. Inte bara hos dig själv utan också hos personerna du har omkring dig, i din vardag. Coolt va? Vill du testa så hittar du övningen i mitt inlägg, ”Reflektera mera!- Träningstips” … […]

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: