Jag läste i tidningen Topphälsa för ett tag sedan om en lyckolista. Det är helt enkelt tips för att få mungiporna att gå uppåt 🙂
Jag tänkte dela en lyckolista med er men i en egen version och med egna tankar kring punkterna. Så, vi kan kalla den för Lilla Lyckolistan 2.0
Here we go!

Gör en glad-lista:
Vad ger dig bra feelings? Good vibes lixom. Skriv ner aktiviteter som gör dig glad och som just du mår bra av. Ta en sak eller flera saker på listan och gör dom! Do it!

Skriv poesi:
Vi kan skala ner det en nivå. Poesi låter ju lite krångligt kan jag tycka.
Mitt tips är att ta en fin bok, helst inte ett kollegieblock ;-), utan en fin bok som du själv valt och som är din, bara din. Skriv ner deppiga tankar som om du berättar om dom för en vän.
Skriv också ner saker som du är tacksam för. Tänker du efter en aning så finns det massor att vara tacksam över. Jag menar, alltifrån att jag har två fungerande ben, att jag har 10 fingrar (som dessutom har sjukt snygga naglar på varje 😉 ), att jag har hälsan i behåll och fantastiska människor i min omgivning men också att solen skiner och att en kopp kaffe på balkongen satt förjäkla fint, det är jag tacksam över.

Fånga dagsljuset:
Naturens egna vitamininjektion! Framför allt dagar som denna när solen tittar fram. Det sägs att ca två timmar om dagen behöver vi för att må bättre.

Ät mörk choklad: (?)
En sån här punkt på en lyckolista får mig att rynka lite på näsan och lyfta ena ögonbrynet. Det stod såhär på lyckolistan som jag läste: ”Påverkar signalsubstansen serotonin som får oss att må bra”. Det kan ju förvisso stämma och visst kan man äta en ruta eller två och njuta av det men att uppmuntra till socker för att må bra känns sådär, tycker jag. För jag vet att vissa hjärnor tänker ungefär såhär när dom läser att det är bra att äta choklad ”Woooho! Jag kan äta massa choklad nu eftersom det stimulerar må-bra-hormoner i min kropp. Let’s have some chocolate!”
Jag tipsar då hellre (eller också) om massage som visat sig både sänker ditt kortisol (ett hormon som utsöndras vid stress) och ökar må-bra-hormoner så som tex serotonin och dopamin. Så unna dig en massage vetja!

Tänk positivt:
Varje gång du tänker positiva tankar så aktiveras hjärnans lyckocenter. Och jo, det går att lura hjärnan. Så kör på med positiva tankar. Det kan aldrig bli för många!

Rör på dig: 
Det här visste vi ju redan.
Motion, vi pratar alltså inte nödvändigtvis om hård träning 6 gånger i veckan, utan motion. Motion är som medicin mot depression och ger bland annat lyckohormonet endorfin, i kroppen.

Förvåna dig själv:
Den här punkten gillar jag och den passar otroligt bra in på mig (har jag lärt mig efter 25 år). Det piggar upp att göra något utöver det vanliga. Bryt rutiner och gör något oväntat.
Har skrivit om det tidigare, det här med att gå utanför sin comfort zone. Det är så ofantligt läskigt i början men ger en sån jäkla kick efteråt och man kan på riktigt känna hur man växer i sig själv. Häftigt!

Gläds åt naturen: 
Lyssna på snöknarr (kanske mer aktuellt med fågelkvitter just nu), se träd som knoppar, känns doften av natur och njut.

Uppskatta mer:
Denna punkten har jag själv jobbat med sen ett tag tillbaka. I början var det lite svårare att komma på saker för mig, men som med så mycket annat, efter lite övning så går det jättebra. Det går hand-i-hand med tacksamheten.
Att känna tacksamhet gör dig mer positiv, närvarande, stresstålig och mer uppskattande mot dig själv och det du har omkring dig. Jag skulle säga att det gör dig mer uppmärksam och hjälper dig att vara i nuet.

Fuldansa:
Lätt den bästa punkten!! I do this a lot, haha 😀
Dra på en as skön låt och dansa så fult, stort, galet och avslappnat som du bara kan. Alltså tänk lite ”dance like no one is watching” så är du hemma sen.

Idag är det tydligen ”international day of happiness” så det tajmade ju hur bra som helst att jag delade min lyckolista 2.0 med er.
Kör hårt! ♥
pANTS ON

 

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: