Moussaka är så gott tycker jag. Oftast gör jag den med köttfärs men ibland händer det att den blir vegetarisk och det är minst lika gott. Om inte godare!
Du behöver:
2 aubergine
250 g champinjoner
65g bladspenat
1 paprika
1 vitlök
Oliver (går att utesluta)
1/2 dl tomatpuré
2 msk grönsaksfond (eller oxfond)
Svartpeppar
1 msk Kanel ca
3 dl grädde
4 ägg
Riven parmesanost
Riven ost att toppa med
Gör såhär:
Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Skiva champinjonerna och paprikan i lite tjockare skivor och fräs dessa i smör, tillsammans med en pressad vitlöksklyfta, i en stekpanna. Tillsätt fond och tomatpuré, rör om ordentligt. Krydda med svartpeppar och 1 msk kanel.
Skiva auberginen i max 1 cm tjocka skivor. Lägg ett lager aubergine i botten på en ugnsfast form. Lägg sedan ett lager med färsk babyspenat. Till sist lägger du ett lager med halva ”grönsaksfräset” (om du vill ha oliver så lägger du ett lager skivade oliver i formen nu).
Gör sedan ett lager till av varje.
Alltså ett lager aubergine, ett lager spenat och ett lager med det sista grönsaksfräset.
Dags att göra äggstanning:
Blanda ägg och grädde ihop med lite salt, svartpeppar, cayennepeppar och riven parmesanost.
Häll denna blandningen över hela formen.
Toppa med riven ost!
Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter.
Kolla så att din moussaka blivit fast innan du tar ut den.
Kör hårt! 🙂
Vad gott! Jag upptäckte att man kan ha laktosfri och glutenfri bechamel i sin vegetariska moussaka också: https://farbrornikos.se/2020/09/21/vegetarisk-moussaka/