Hemmagjord majonäs – det är inte överkurs

Att göra sin egna majonäs! Många tycker att det låter krångligt och kanske känns det som överkurs i köket. Men hörni, det är så löjligt enkelt och jag vågar nog säga att det går snabbare att göra egen majonäs än vad det tar att öppna locket på en nyköpt burk-majo (alltså en sån burk där locket sitter riktigt stenhårt så man hinner fundera på om att slänga den i backen inte är bästa lösningen ändå?), så snabbt går det att göra egen majonäs.

Mitt recept eller grundreceptet, har jag hittat hos Jenny & Magnus, under deras tak. Men lite små, små justeringar kunde jag inte låta bli att göra. Så här är en liten blandning utav deras recept och så som jag gör.
Enjoy!

2 ägg
2 tsk dijonsenap
1 tsk vitvins vinäger
4 dl rapsolja (ej kallpressad) alt. extra mild olivolja
salt och vitpeppar

Ta fram ingredienserna i god tid, så att dom blir rumstempererade. (Då jag oftast kommer på detta för sent så brukar jag knäcka i äggen och hälla över all olja, så att oljan täcker äggen. Häller även i senap, vinäger och låter det sedan stå så en stund så att de kalla äggen får samma temperatur som resten av ingredienserna. Det har funkat bra!)
Knäck äggen i en hög, snäv mixerbunke. Häll sedan i oljan, allt på en gång, och till sist de andra ingredienserna.
Låt det stå en liten stund så att oljan lägger sig över de andra ingredienserna.
Sätt stavmixern i  botten på bunken och börja mixa.
Mixa sedan samman allt till en härlig, krämig majonäs. Vill du ha din majonäs lite tjockare, tillsätt lite mer olja medan du mixar, tills du får en önskad konsistens.

Du kan sedan smaksätta din majonäs med lite allt möjligt. Jag hade i en liten skvätt citronolivolja sist jag gjorde en laddning och det blev riktigt gott.
Jag har även testat att smaksätta med chili och lite tacokrydda. Kan tänka mig att lite riven citron och vitlök kan lyfta din egna majonäs. Prova dig fram!

Kommentera