Jag provar en hel del nya recept nu igen. Det där brukar gå i vågor för min del. Men som alltid när jag läser eller lagar efter nya recept så kan jag inte låta bli att ändra, krydda och trixa på egen hand. Jag brukar alltså inte laga den nya maträtten efter recept först en gång, provsmaka och sedan ändra efter eget tycke och smak (mamma gör alltid så och det känns ju logiskt men just den vanan har jag inte tagit efter mammsen 🙂 ) utan här ändras det högt och lågt, redan ifrån start. Det är de som är roligt med matlagningen tycker jag!
De senaste dagarna (och även kommande dagar för den delen) har jag dykt ner i Åsa Söderbergs fina paleokokbok.
Idag testade jag hennes vitkålswok med äpple och en senapsvinägrett. Till det experimenterade jag med torsk. Gott blev det och här har ni min variant:
Vitkålswok med äpple:
1 litet vitkålshuvud
2 äpplen
1/4 purjolök
Salt
Svartpeppar
Dijonvinägrett:
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
1 tsk dijonsenap
Salt
Svartpeppar
Sesamtorsk:
Ryggfiléer av torsk
Salt
Vitpeppar
Franska örter
Sesamfrön
Sätt ugnen på 220 grader.
Salta och krydda fiskfiléerna på båda sidor och lägg dom sedan i en ugnsfast form.
Strö över rejält med sesamfrön på varje fiskfilé och tryck till så att fröna fastnar. In med fisken i ugnen!
Använd med fördel stektermometer till din fisk så får du den så där perfekt och inte torr.
Strimla sedan vitkålen och börja med att fräsa den i en panna. Använd smör eller kokosolja vid stekning.
Samtidigt som vitkålen fräser strimlar du purjolöken och delar äpplena i bitar.
Vispa ihop ingredienserna till dijonvinägretten i en skål. Smaka av med salt och peppar.
Till sist vänder du ner purjolök och äpple i vitkålspannan och låter allting fräsa samman de sista 5 minuterna.
Smaka även här av med salt och peppar.
Servera fisken tillsammans med vitkålswoken med äpple och ringla över dijonvinägretten. Gott! 🙂