Förra helgen körde vi på paj-tema hela vägen. Vi hade två olika sorters matpajer till middag och som efterrätt tillika mello-mys smaskade vi i oss en drottningpaj. Drottningpajen har jag bakat två gånger tidigare men för väldigt längesedan. Jag vet med mig att jag redan då gjorde några ändringar i receptet men jag kan inte minnas vad eller hur jag gjorde. Jag minns att vi diskuterade pajbotten sist och så blev det denna gången också. Pajen är absolut god men jag tror att man med fördel kan göra om själva pajbotten, till det bättre. Eftersom jag inte minns hur jag modifierade receptet sist så är receptet för pajbotten som jag delar med mig utav precis som originalreceptet. Däremot kunde jag inte låta bli att ändra lite vad gäller fyllningen!
Originalreceptet kommer ifrån Mariann.

Mitt absoluta tips kring denna goda drottningpaj är att göra den dagen innan och när det svalnat ställa in den i frysen.
Ta sedan fram pajen en stund innan servering så att den inte är stenhård att skära i.
Ungefär som en cheesecake. Supergott och jag upplever att pajskalet blir ännu godare då! 🙂

Pajbotten
125 g smör
2 ägg
3 msk sötning (efter tycke och smak)
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl fibrex
2 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver

Fyllning
3 ägg
3 msk sötning (efter tycke och smak)
½ tsk vaniljpulver
3 dl creme fraiche
2dl hallon (jag använder frysta bär)
2 dl blåbär (jag använder frysta bär)

Börja med att göra pajskalet.
Smält smöret i en kastrull. Under tiden vispar du ihop sötning och ägg i en bunke.
Blanda alla de torra ingredienserna i en skål för sig.
Tillsätt det smälta smöret i äggblandningen och blanda sedan ner de torra ingredienserna. Rör runt ordentligt.
Ställ gärna pajdegen i kylen i ca 20 minuter.

Medan pajdegen står i kylen kan du blanda ihop ingredienserna till fyllningen.
Börja med att vispa ihop äggen med sötningen.
Tillsätt sedan creme fraiche och vaniljpulver.
Vänd till sist ner dom frysta bären. Blanda försiktigt men väl.

Sätt ugnen på 175 grader.
tryck ut pajdegen i en pajform alt. en springform (använder du dig av en springform? Tryck ut degen ordentligt och så långt upp på kanterna som möjligt. Annars blir degen så tjock men det är nog en smsaksak.)

När du tryckt ut degen i pajformen så häller du i all fyllning och brer ut den i pajskalet.
Grädde i ca 35 minuter, mitt i ugnen.
Ta ut och pajen och låt svalna innan du med fördel kan ställa in den i frysen för att få den som en fryst cheesecake. Den går sedan att avnjuta både 1 och 3 dagar efter bakning.
20140308_212744 20140308_212737

Du kanske också gillar …

4 kommentarer

  1. Åh så mumsigt – paj är alltid rätt! 🙂

    1. Håller helt med! Paj funkar i alla lägen ☺

  2. Går det att ta grädde istället för Creame fraiche?

    1. Bra fråga Kristin! Jag har aldrig testat att byta ut till grädde ☺ Jag tänker att creme fraichen ger en lite mer syrlig ”cheesecake-aktig” smak, som grädden inte gör. Men testa vetja! Låt mig gärna veta hur det gick 😃

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: