On a self healing journey

Själsmående & Välmående – Personlig hållbarhet & Personlig utveckling – Matlagning – Recept – Reflektion & Känslor – Livet på landet

Meny
  • Recept & Middagstips
    • Fisk & Skaldjur
    • Kyckling & Höns
    • Kött & korv
    • Mejerifria tips (Paleo)
    • Periodisk fasta (16:8)
    • Soppor & Grytor
    • Tillbehör, Sås & Röror
    • Vegetariskt
  • Bröd & matiga bakverk
  • Desserter & Bakning
  • Frukostinspiration
  • Personlig utveckling & reflektion
  • En liten bit av vardagen
  • Vem är Lina?
Meny

Drottningpaj – Recept

Publicerad den 16 mars 2014 av linapetersen

Förra helgen körde vi på paj-tema hela vägen. Vi hade två olika sorters matpajer till middag och som efterrätt tillika mello-mys smaskade vi i oss en drottningpaj. Drottningpajen har jag bakat två gånger tidigare men för väldigt längesedan. Jag vet med mig att jag redan då gjorde några ändringar i receptet men jag kan inte minnas vad eller hur jag gjorde. Jag minns att vi diskuterade pajbotten sist och så blev det denna gången också. Pajen är absolut god men jag tror att man med fördel kan göra om själva pajbotten, till det bättre. Eftersom jag inte minns hur jag modifierade receptet sist så är receptet för pajbotten som jag delar med mig utav precis som originalreceptet. Däremot kunde jag inte låta bli att ändra lite vad gäller fyllningen!
Originalreceptet kommer ifrån Mariann.

Mitt absoluta tips kring denna goda drottningpaj är att göra den dagen innan och när det svalnat ställa in den i frysen.
Ta sedan fram pajen en stund innan servering så att den inte är stenhård att skära i.
Ungefär som en cheesecake. Supergott och jag upplever att pajskalet blir ännu godare då! 🙂

Pajbotten
125 g smör
2 ägg
3 msk sötning (efter tycke och smak)
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl fibrex
2 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver

Fyllning
3 ägg
3 msk sötning (efter tycke och smak)
½ tsk vaniljpulver
3 dl creme fraiche
2dl hallon (jag använder frysta bär)
2 dl blåbär (jag använder frysta bär)

Börja med att göra pajskalet.
Smält smöret i en kastrull. Under tiden vispar du ihop sötning och ägg i en bunke.
Blanda alla de torra ingredienserna i en skål för sig.
Tillsätt det smälta smöret i äggblandningen och blanda sedan ner de torra ingredienserna. Rör runt ordentligt.
Ställ gärna pajdegen i kylen i ca 20 minuter.

Medan pajdegen står i kylen kan du blanda ihop ingredienserna till fyllningen.
Börja med att vispa ihop äggen med sötningen.
Tillsätt sedan creme fraiche och vaniljpulver.
Vänd till sist ner dom frysta bären. Blanda försiktigt men väl.

Sätt ugnen på 175 grader.
tryck ut pajdegen i en pajform alt. en springform (använder du dig av en springform? Tryck ut degen ordentligt och så långt upp på kanterna som möjligt. Annars blir degen så tjock men det är nog en smsaksak.)

När du tryckt ut degen i pajformen så häller du i all fyllning och brer ut den i pajskalet.
Grädde i ca 35 minuter, mitt i ugnen.
Ta ut och pajen och låt svalna innan du med fördel kan ställa in den i frysen för att få den som en fryst cheesecake. Den går sedan att avnjuta både 1 och 3 dagar efter bakning.
20140308_212744 20140308_212737

Dela detta inlägg (eller skriv ut recept):

  • Klicka för att dela på Facebook (Öppnas i ett nytt fönster)
  • Klicka för att dela till Pinterest (Öppnas i ett nytt fönster)
  • Klicka för utskrift (Öppnas i ett nytt fönster)
  • Klicka för att e-posta en länk till en vän (Öppnas i ett nytt fönster)

Relaterade inlägg

kategori: Desserter & Bakning

Inläggsnavigering

← It's a wrap kinda day
Fina fisken till middag (tomatfisk i ugn) →

4 reaktioner på “Drottningpaj – Recept”

  1. nwictorin skriver:
    16 mars 2014 kl. 14:43

    Åh så mumsigt – paj är alltid rätt! 🙂

    Svara
    1. linapetersen skriver:
      16 mars 2014 kl. 14:47

      Håller helt med! Paj funkar i alla lägen ☺

      Svara
  2. Kristin Vedin skriver:
    15 maj 2018 kl. 22:43

    Går det att ta grädde istället för Creame fraiche?

    Svara
    1. linapetersen skriver:
      16 maj 2018 kl. 06:27

      Bra fråga Kristin! Jag har aldrig testat att byta ut till grädde ☺ Jag tänker att creme fraichen ger en lite mer syrlig ”cheesecake-aktig” smak, som grädden inte gör. Men testa vetja! Låt mig gärna veta hur det gick 😃

      Svara

Lämna ett svarAvbryt svar

SÖK EFTER RECEPT & INLÄGG

Häng med mig på instagram @linapetersen.se

Jag har blivit med kurs 🙌🏻 God morgon söndag 🍂 Fick hem lite magi från @soulicollective ✨️ Du mår inte bra - men du mår lite för bra för att få hjälp 😶 F a s t e b r y t 🍽 F a s t a - 36 h and still counting ⏱️ Bananscones 🍌 Y i n Y o g a 🧘🏼‍♀️ Bovetelimpa med kardemumma & lingon 🍞

Skriver om sådant som vi vanligtvis inte vågar prata om men som vi borde lyfta oftare. Navigerar livet efter trauma och hanterar stora känslor så som sorg & ångest men också lycka, kärlek & feelgood.
Jag gillar att laga mat, baka och jag älskar personlig utveckling så här blandas högt och lågt, djupt och ytligt, reflektion och recept.
Välkommen!

Lina Petersen

Kategorier

© 2023 On a self healing journey | Drivs med Minimalistisk blogg WordPress-tema
 

Laddar in kommentarer …