Dags att fylla ut kategorin ”Hitta i lågkolhydratsdjungeln” med ytterligare ett inlägg. Den här gången tänkte jag skriva lite om mandelmjöl.
Mandelmjölet är en vara som numera räknas som basvara i vårt skafferi. Jag har alltid mandelmjöl hemma!

Mandelmjöl funkar till och i det mesta. Jag har det bland annat i min goda mandelgröt, i alla typer av wraps, pajskal och både när jag bakar söta bröd och mer matiga bröd. Jag använder det till frallor, limpor, pannkakor, som panering på kycklingfilé och så vidare och så vidare. Det är alltså ett mjöl med otroligt många möjligheter.
1 dl mandelmjöl väger ungefär 50g och det är inte riktigt så lätt att man rakt av kan byta ut en mängd vetemjöl mot samma mängd mandelmjöl. De olika mjölsorterna beter sig nämligen på helt olika sätt. Mandelmjölet innehåller inget gluten vilket gör det lite svårare för mjölet att binda degen och växa så som ett vetemjöl gör.
Det är enkelt att prova sig fram och idag finns det flera hundra grymma recept med måttangivelser för ett lyckat resultat med mandelmjöl.

Mandelmjöl går att göra på egen hand men för bekvämlighetens skull så brukar jag beställa mitt på nätet. Jag har sedan länge fastnat för ett mandelmjöl från ett märke som heter Nyform. Det är ett ekologiskt, blancherat mandelmjöl. Med blancherat menar man att mandlarna inte har något skal då dom mals. Det är alltså skalade, malda mandlar. För det mesta är det spanska eller italienska mandlar. Mandelmjölet innehåller lite kolhydrater, en hel del protein och en stor del fett. Det passar och används i de flesta lågkolhydratskoster och är, som ni säkert förstår, naturligt glutenfritt.

Det här var bara lite kort om hur jag använder mandelmjölet 🙂Bild lånad ifrån google.se

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: