Det doftar både ljuvligt och juligt i vår lägenhet idag. Jag gav mig på att göra en laddning med pepparkakor fria ifrån både gluten, mejeriprodukter (med undantag för smöret) och sötningsmedel. Knepigt kanske ni tänker, gott och smart tänker jag!
Receptet går så klart att variera och forma ut efter eget tycke och smak. Vill man ha sötningsmedel istället för honung så tar man det och tycker man att 1 msk honung är på tok för lite så tar man mer. Bra va? Var och en ska kunna njuta på sitt egna lilla vis i jul, tycker jag ♥

Linas pepparkakor 2.0

1 ägg
1 msk honung (ta efter eget tyckte och smak)
2 msk mandelmjölk alt vatten
3 dl mandelmjöl
3 msk kokosmjöl
1 ½ msk pepparkakskrydda
1 krm äkta vaniljpulver
½ tsk bikarbonat
50 g smält smör
Börja med att vispa ägget och honung i en bunke. Samtidigt kan du smälta smöret, sakta, i en kastrull.
Häll ner 2 msk mandelmjölk/vatten och tillsätt det smälta smöret.
Blanda alla torra ingredienser inklusive kryddorna i en skål. Blanda ihop det torra ingredienserna med det blöta och blanda/vispa tills du fått en fin deg. 

Låt degen vila i kylskåpet i minst 30 minuter. 
Ta ut degen och kavla den emellan ett bakplåtspapper och gladpack (den är lite kladdigare än pepparkaksdeg gjord på vetemjöl)
Tryck ut små, fina figurer och grädda dom sedan på en plåt, klädd i bakplåtspapper, i övre delen av ugnen i 175 grader i ca 12 minuter. Håll koll på dina pepparkakor medan dom gräddas så att dom inte bränns. 
Njut i jul! ♥
IMG_20131128_183915

Du kanske också gillar …

1 kommentar

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: