Åses kokbok innehåller så fruktansvärt mycket goda, enkla och bra recept att jag till och med tänkte dela med mig utav ett recept som jag själv inte hunnit testa ännu.
Kan dock tänka mig att den blir riktigt god och att det funkar minst lika bra med strimlad vitkål eller kokt broccoli om man nu inte skulle känna för att använda just blomkål.
1 blomkålshuvud
½ gul lök
2 pkt bacon
200 g färskost (t.ex. philadelphiaost)
2 dl grädde
1 ägg
1 klyfta vitlök
1 msk tomatpuré
1 msk soja
1 dl riven ost
salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär ner blomkålen i lagom bitar och koka i lättsaltat vatten i ett par minuter.
Klipp baconet i mindre bitar, hacka löken och stek tillsammans så att allt får fin färg.
Rör ihop grädde, philadelphiaost, riven vitlök, tomatpuré och ägg. Smaka av med soja, salt och vitpeppar.
Tänk på att baconet är salt!
Lägg den kokta blomkålen i botten på en gratängform och fördela bacon/lökröran ovanpå.
Häll över ”såsen” och toppa med riven ost.
Grädda i ugnen ca 15 minuter tills allt fått fin färg.
Servera med en stor blandad sallad.