Mina damer och herrar, det är dags! Dags för en utmaning! Man blir oftast peppad av en utmaning, laddad och sugen på att köra igång. Efter ett tag undrar man vad gett sig in i och efter ytterligare ett litet tag så är man beredd att ge upp och tycker att allting känns piss! Men när man väl  ser ljuset i tunneln och tagit sig igenom utmaningen så är man så otroligt stolt över sig själv (lite superwoman feeling) och innan man hinner tänka efter kläcker man ur sig saker som ”äsch, det var väl inget. Jag skulle kunna göra det igen!” 😉 Så, är ni med på en 30 dagars utmaning?

Det är jag, min kompis, min sambo och hennes sambo som skall göra en 30 dagars utmaning. Våra sambos har inte så mycket att säga till om om vi fram till utan dom får haka på vare sig dom vill eller inte! I grund och botten är det en så kallad Whole30 vi tänkte köra. Det är en utmaning på 30 dagar där man äter en strikt paleokost (stenålderskost) eller för att göra det enkelt en strikt lchf-kost utan mejerier!
Varför gör man en sådan här utmaning då? Olika personer gör den utav olika anledningar. Det kan tex vara för att bli av med sitt sockerberoende, för att gå ner i vikt (eller ta sig ifrån en viktplatå som man så länge stått stilla på), för att få en rejäl rivstart till att ändra sina kostvanor, för att må bra, för att göra något bra för sig själv och sin kropp eller för att man helt enkelt tycker att det är kul!

Så, när kör vi då? Tisdagen den 5/2 har jag och min kompis satt som startdatum men jag kommer nog att tjuvstarta redan på måndagen den 4/2. För min del kommer det inte ske några större förändringar vad gäller kosten. Det är bla mejerierna som helt skall tas bort i 30 dagar och jag antar att jag klarar mig utan dom. Det kommer bli tufft dock att leva utan ost och smör men tänk vad gott det kommer smaka när våra 30 dagar har gått. Vi kommer även att utesluta socker och sötningsmedel, alkohol och lchf/lågkolhydrats bakverk under denna period. Tanken är att man ska äta så rent som möjligt, här går alltså hel och halvfabrikat fetbort (i den mån det går). Helst ska vi själva ut och jaga vårt kött och fånga vår fisk men den möjligheten har vi inte riktigt. Det bästa är att forma utmaningen så att den passar en själv och sin egna vardag.

Alltså under 30 dagar skippar vi följande:

 • Socker och sötningsmedel! Där inkluderas även honung, agavesirap och då även tuggummi, läkerol och annat smått och gott.
 • All form av gluten och korn! (fullkornsvarianter är alltså inte tillåtet! Inte heller havre, majs, bulgur, hirs, bovete, quinoa.
 • Mejeriprodukter! Alltså ingen ost, inget smör, ingen grädde eller creme fraiche i matlagningen.
 • Alkohol! Utesluts även i din matlagning matlagning

Lite tips på vad vi kommer att mumsa i oss under dessa 30 dagar:

 • Grönsaker i alla former du kan tänka dig! Varma, kalla, ugnsrostade, i en stor god sallad eller i all sin enkelhet som dom är.
 • Olika sorters kött och då menar jag allt ifrån fågel, fisk och mitt i mellan 😉
 • I sås-väg är det fritt fram att mumsa i sig bearnaisås, ceasadressing, majonäs mm.
 • Ägg! Går att variera i det oändliga.
 • Nötter och frön! Gärna naturella eller sådana som du rostat själv.
 • Kokos! Köp en hel kokosnöt och skär små bitar utav ”köttet” – perfekt mellanmål eller snacks.
 • Bär och frukt i olika former (frukten rekommenderas att hoppa över helt om det är viktminskning du är ute efter annars går det bra att hålla sig till 1-2 frukter per dag. Detta är enligt paleo-kosten men riktar man sig mer åt lchf-hållet så går frukt helt bort.)
 • Te, kaffe och smaksatt vatten
 • Kokosfett, olivolja

Det låter väl inte så farligt? Jag tror vi kommer klara det galant! Jag vet att det kommer bli tufft men jag gillar att vi är flera stycken som gör det tillsammans. Det är viktigt att peppa varandra! Jag kommer fortsätta att tipsa och dela med mig utav recept och diverse saker som jag använder mig utav i vardagen, även under denna utmaningen.
Jag har två helger framför mig, som självklart hamnar mitt i vår 30 dagar som kommer att ställa till det för mig (skall iväg och bo på hotell samt fira min fina mamma som fyller 50). Men jag kommer att köra på ändå med något undantag vid just dom helgerna. Undantaget blir då till en ren lchf-kost vilket ändå känns okej. Jag tänker att, börjar vi inte nu så blir det aldrig av!
Är det nu så att någon blir nyfiken och är tuff nog att haka på så kan ni väl lämna en kommentar så kör vi tillsammans?!

Bild lånad ifrån google.se

Bild lånad ifrån google.se

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: