Till nyår fick jag en idé kring efterrätt som jag var tvungen att prova. Det är alltid extra kul att prova när försökskaninerna är både lchf:are och vanliga sötnosar (sådana som äter socker ;)) och faktum är att denna dessert gick hem hos allihopa! High score, med andra ord. För oss som äter lchf var ju denna chokladtårta helt gudomligt god, som en dröm, dock inte i striktaste laget. Men när man tar en bit till efterrätt, någon gång vid festliga tillfällen är det helt okej. Jag ville bjuda på någonting som gick hem hos alla!
När vi smakade på den efter middagen fick jag lite kommentarer i form av: ”Oj, men den här var ju god. Inte så söt kanske men väldigt god ändå!” Får man en sån kommentar då vet man att man har lyckats. Så jag tänkte dela med mig av receptet på denna himmelskt goda choklad-dessert. Prova den gärna, bjuda på den! Men du? Glöm inte vart du såg receptet först 😉

Linas chokladdröm med mint

Kladdkakan:
150 g smör
1 dl vispgrädde
4 st ägg
3 msk stevia strö (icas)
0.75 dl kokosnötsmjöl
0.5 dl kakao
0.5 tsk vaniljpulver

Chokladglasyr med mint:
100g rumsvarmt smör
200g mörk choklad (minst 70%)
1½ dl vispgrädde
Några droppar pepparmyntolja

Börja med kladdkakan (detta receptet har jag gjort flera gånger när kladdkakesuget sätter in, receptet kommer ursprungligen ifrån Mariann och är enligt mig den godaste lchf-kladdkakan som finns)
Smält smöret i en kastrull och tag sedan bort kastrullen ifrån värmen. Rör i grädden, sedan äggen och till sist sötningen.
Blanda kokosnötsmjöl med kakao och vaniljpulver och rör ner det i kastrullen. Blanda väl!
Klä en springform med bakplåtspapper alt. smöra och ”bröa” den med pofiber. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i 5–10 minuter. Passa kakan noga – den ska fortfarande vara kladdig inuti, cirka 3 cm från kanten och in till mitten.
Låt kladdkakan svalna! Under tiden gör du glasyren.

Chokladglasyr med mint:
Häll grädden i en kastrull och låt koka upp. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en bunke. Häll över den varma grädden och rör om så att chokladen smälter.
Tillsätt några droppar pepparmyntolja, smaka av.
Tillsätt eventuell sötning om så behövs.
Rör om ordentligt tills du får en jämn och fin glasyr. Ställ in i kylskåpet för att svalna i 30-60 minuter. Bred sedan på glasyren över kladdkakan som nu har svalnat. Ställ kallt men ta fram din chokladdröm ca 30 minuter innan det är dags att smaska i sig.
Servera med vispad grädde!
2012-12-31 14.33.112012-12-31 15.13.22

Du kanske också gillar …

2 kommentarer

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: