Keso (ris) á la malta

Delar med mig av Marianns recept på keso á la malta! Jag har gjort kesofrutti några gånger och det är riktigt smaskigt. Kan tänka mig att det här blir minst lika gott och tänkte prova det inom en snar framtid! Här låter man keson marinera i bla apelsin innan man blandar ihop sin malta. Spännande!

Det här behöver du:
250 gram väl avsköljd Keso

Marinad:
saft från 1 pressad apelsin
1/2 tsk vaniljpulver
1 kanelstång
2 msk sötning

3 dl vispgrädde
1/2 tsk vaniljpulver

Apelsinklyftor från ca 1 apelsin, skala gärna klyftorna.

Gör så här: Skölj keson noga och låt den rinna av väl.
Mosa lätt de större klumparna så kesobitarna är jämstora.
Sjud upp apelsinsaft, vanilj, kanelstång + sötning. Låt svalna och lägg i keson blanda  väl och låt sedan stå över natt i kastrullen under lock.

Sila av den marinerade keson väl och vispa grädden ganska hårt, och blanda ner den marinerade keson i grädden och servera den sedan traditionellt med skalade apelsinklyftor.
Eller varför inte med egengjord hallonsylt? 🙂

©Mariann Andersson

Kommentera