Medelhavet!

”Lottas parmigiana di melanzane” – Klassisk italiensk auberginegratäng
En dag som denna, när jag har lite extra tid att lägga i köket, passar jag på att göra den himmelska medelhavs-gratäng!
Det är lite förberedelser som skall göras innan och sedan kräver den nästan en timme i ugnen. Så idag passar den helt enelt as bra.
Receptet kommer ifrån Cathrine Schücks bok – LCHF FÖR TJEJER.
Jag har som vanligt gjort om receptet lite granna, till det bättre så jag ger er min variant. Prova, den är gudomlig!

Det här behöver du:
2-3 medelstora auberginer (har provat med zucchini också, funkar det med)
150-200g kokt skinka  (ej rökt eller lufttorkad)
500g mozzarella
1½ – 2dl riven parmesanost

Tomatsås:
500g finkrossade tomater
1 vitlöksklyfta
½ gul lök
1tsk hackad basilika
1tsk oregano
olivolja
salt + peppar

Börja med att skala och dela auberginerna i ca ½ cm tjocka skivor.
Salta skivorna rikligt och lägg dom i ett durkslag under tyngd. Jag ställer en tallrik på auberginen och sedan ett tungt föremål över. Idag fick det bli bestick-korgen.
Låt stå så i 30 minuter. Under tiden kan du göra tomatsåsen!
Börja då med att täcka botten av en kastrull med olivolja. Hacka löken fint och pressa i vitlöken, stek på medelvärme tills löken mjuknat.
Tillsätt tomaterna, basilikan och det övriga kryddorna. Smaka gärna av!

Ta upp aubergineskivorna ifrån durkslaget, krama ur vätskan och torka dom sedan med handduk. Första gången jag gjorde detta tänkte lilla jag att det här inte var så himla noga, så jag slarvade. Både med dom 30 minuterna under press i durkslaget och detta steget då man kramar ur den sista vätskan och sedan torkar med handduk. Resultatet av det blev inte en vattnig gratäng, det blev en dränkt gratäng. Så vänner, gör detta ordentligt! 🙂

Ta nu fram en ugnsfast form och täck botten med en liten del av tomatsåsen. Varva aubergineskivor med varandra, lägg över ett lager av den skivade mozzarellan, fortsätt med ett lager av den kokta skinkan, smula över lite fetaost och avsluta med lite riven parmesan.
Gör sen samma sak igen 1-2 ggr (så mycket som det får plats i formen). Avslut med rikligt lager av parmesan och grädda sedan gratängen i 175 grader varm ugn i 45-60 minuter.
Gott som tusan!!
Klicka på bilderna så blir dom större hörni 🙂

1 reaktion till “Medelhavet!”

Kommentera