On a self healing journey

Själsmående & Välmående – Personlig hållbarhet & Personlig utveckling – Matlagning – Recept – Reflektion & Känslor – Livet på landet

Meny
  • Recept & Middagstips
    • Fisk & Skaldjur
    • Kyckling & Höns
    • Kött & korv
    • Mejerifria tips (Paleo)
    • Periodisk fasta (16:8)
    • Soppor & Grytor
    • Tillbehör, Sås & Röror
    • Vegetariskt
  • Bröd & matiga bakverk
  • Desserter & Bakning
  • Frukostinspiration
  • Personlig utveckling & reflektion
  • En liten bit av vardagen
  • Vem är Lina?
Meny

Italiensk auberginegratäng – Recept (LCHF)

Publicerad den 30 juni 201230 oktober 2018 av linapetersen

”Lottas parmigiana di melanzane” – Klassisk italiensk auberginegratäng
En dag som denna, när jag har lite extra tid att lägga i köket, passar jag på att göra den himmelska medelhavs-gratäng!
Det är lite förberedelser som skall göras innan och sedan kräver den nästan en timme i ugnen. Så idag passar den helt enelt as bra.
Receptet kommer ifrån Cathrine Schücks bok – LCHF FÖR TJEJER.
Jag har som vanligt gjort om receptet lite granna, till det bättre så jag ger er min variant. Prova, den är gudomlig!

Det här behöver du:
3 medelstora auberginer (har provat med zucchini också, funkar det med)
150-200g kokt skinka  (ej rökt eller lufttorkad)
500g mozzarella

2dl riven parmesanost

Tomatsås:
500g krossade tomater
1 vitlöksklyfta
½ gul lök
1 tsk hackad basilika
1 tsk oregano
olivolja
salt + peppar

Börja med att skala och dela auberginerna i ca ½ cm tjocka skivor/strimlor.
Salta skivorna rikligt och lägg dom i ett durkslag under tyngd. Jag ställer en tallrik på auberginen och sedan ett tungt föremål över. Idag fick det bli bestick-korgen tex.
Låt stå så i 30 minuter. Under tiden kan du göra tomatsåsen!
Börja då med att täcka botten av en kastrull med olivolja. Hacka löken fint och pressa i vitlöken, stek på medelvärme tills löken mjuknat.
Tillsätt de krossade tomaterna, basilikan och de övriga kryddorna. Smaka gärna av!

Ta upp aubergineskivorna ifrån durkslaget, krama ur vätskan och torka dom sedan med handduk. Första gången jag gjorde detta tänkte lilla jag att det här inte var så himla noga, så jag slarvade. Både med dom 30 minuterna under press i durkslaget och detta steget då man kramar ur den sista vätskan och sedan torkar med handduk. Resultatet av det blev inte en vattnig gratäng, det blev en dränkt gratäng. Så vänner, gör detta ordentligt! 🙂 Vill man köra latmansvarianten så stek auberginen först så att vätskan går ur! 

Ta nu fram en ugnsfast form och täck botten med en liten del av tomatsåsen. Varva aubergineskivor med varandra, lägg över ett lager av den skivade mozzarellan, fortsätt med ett lager av den kokta skinkan och avsluta med lite riven parmesan.
Gör sen samma sak igen 1-2 ggr (så mycket som det får plats i formen). Avslut med rikligt lager av parmesan och grädda sedan gratängen i 175 grader varm ugn i 45-60 minuter.

Dela detta inlägg (eller skriv ut recept):

  • Klicka för att dela på Facebook (Öppnas i ett nytt fönster)
  • Klicka för att dela till Pinterest (Öppnas i ett nytt fönster)
  • Klicka för utskrift (Öppnas i ett nytt fönster)
  • Klicka för att e-posta en länk till en vän (Öppnas i ett nytt fönster)

Relaterade inlägg

kategori: Kött & korv, Recept och middagstips

Inläggsnavigering

← Ryggbiff med tillbehör – LCHF
Tonfiskröra – recept →

1 reaktion på “Italiensk auberginegratäng – Recept (LCHF)”

  1. Pingback: Italiensk aubergingratäng | Lina Petersen

Lämna ett svarAvbryt svar

SÖK EFTER RECEPT & INLÄGG

Häng med mig på instagram @linapetersen.se

Jag har blivit med kurs 🙌🏻 God morgon söndag 🍂 Fick hem lite magi från @soulicollective ✨️ Du mår inte bra - men du mår lite för bra för att få hjälp 😶 F a s t e b r y t 🍽 F a s t a - 36 h and still counting ⏱️ Bananscones 🍌 Y i n Y o g a 🧘🏼‍♀️ Bovetelimpa med kardemumma & lingon 🍞

Skriver om sådant som vi vanligtvis inte vågar prata om men som vi borde lyfta oftare. Navigerar livet efter trauma och hanterar stora känslor så som sorg & ångest men också lycka, kärlek & feelgood.
Jag gillar att laga mat, baka och jag älskar personlig utveckling så här blandas högt och lågt, djupt och ytligt, reflektion och recept.
Välkommen!

Lina Petersen

Kategorier

© 2023 On a self healing journey | Drivs med Minimalistisk blogg WordPress-tema