Saffranssnurror med vit choklad – Recept

För att få ihop dessa smarriga saffransbullar, fyllda med smör och vit choklad så tog jag två recept och slog ihop till ett. Blev ett vinnande koncept, om jag får säga det själv. Inspirationen till själva saffransdegen kommer ifrån grymma Camilla Hamid, på My Kitchen Stories. Idén till fyllningen som består av smör och vit choklad kommer ifrån en gammal receptsamling från Arla. En sån där receptsamling som vi haft i skåpen i alla år men som aldrig används. Den började jag bläddra i för inspiration och ”sprang” då på denna idén. Så jag tog lite inspiration och instruktioner från båda recepten och gjorde tillslut såhär:

Saffransdeg

50 g rumstempererad jäst
5 dl rumstempererad mjölk av valfri sort
1 g saffran
250 g smör
1 ½ dl strösocker
ca 1 kg vetemjöl (16,5 dl)
knappt 1 tsk salt

Fyllning & topping

50 g rumsvarmt smör
300 g vit choklad
Florsocker att ”piffa” bullarna med

Smält smöret försiktigt i en kastrull.
Stäng av plattan och tillsätt mjölken. Känn av så att vätskan inte är för varm (någonstans mellan rumstemperatur och fingervarmt).
Smula jästen i en stor bunke och tillsätt sedan vätskan.
Rör runt tills jästen lösts upp.
Tillsätt socker, saffran, salt och ca 12 dl av mjölet.
Degen ska vara kladdig men hanterbar. Har du i för mycket mjöl så får du torra bullar.
Arbeta degen tills den är smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös. En lös deg ger ett godare bröd.
Täck degen i bunken med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord, dela degen i två delar och kavla ut till stora plattor, ca 1 cm tjocka.
Bred de rumsvarma smöret på degen.
Grovriv den vita chokladen på ett rivjärn och strö sedan chokladen över dina smörade degplattor.
Rulla ihop till två rullar och skär sedan i skivor (likt kanelbullar).
Lägg på plåtar med bakplåtspapper eller i pappersformar.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 8-10 minuter.
Låt svalna på galler.

Sikta ev. över lite florsocker innan servering.

Kommentera