Bovetelimpa med kardemumma & lingon (Glutenfri)

Jag kan inte ta all cred för detta ljuvliga recept då originalet kommer ifrån Maria Borelius och en av hennes fantastiska böcker som handlar om en antiinflammatorisk livsstil. Har lusläst båda böckerna och kan varmt rekommendera dom till den som är intresserad av hälsa, senaste forskning och kost. Däremot kan jag ta cred för de små ändringar som jag gjort i receptet och tänkte dela det med er här. En jättegod limpa att baka inför helgens mysiga frukostar.

Ingredienser för en rejäl limpa

Skållning: 
3 msk chiafrön
2 dl boveteflingor
2 ½ dl kokande vatten

Deg:
3 dl vatten
½ paket jäst (25 g)
4 msk honung
2 msk kokosolja (jag använder med smak)
2 tsk kardemumma
2 msk chiafrön
2 tsk salt
6 dl bovetemjöl
2 ½ dl frysta lingon

Skållning: 
Blanda boveteflingor och chiafrön i en bunke. Koka upp vatten och rör ner. Låt svälla i 5-10 minuter.

Deg:
Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke. Rör i vattnet, honung, kokosolja och salt tills jästens lösts upp. Tillsätt den skållade boveteblandningen, kardemumma, chiafrön och bovetemjölet. Arbeta ihop allting väl. Tillsätt bären försiktig i degen och blanda runt.  Smörj en tvåliters väl med smör eller olja och ”bröa” formen med exempelvis sesamfrön och pumpakärnor. Jag brukar skippa detta och istället klä in min form i bakplåtspapper.
Degen blir ganska kletig så klicka ner den i formen och jämna till ytan med en sked. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
Sätt sedan ugnen på 200 grader och grädda brödet i mitten av ugnen i ca 45-50 minuter, tills det har fått fin färg. Stjälp sedan upp brödet på ett galler och låt svalna under bakduk.

Här valde jag att dela upp degen i två formar:

Här har jag bakat limpan utan någon form:

Kommentera