Pizza med sötpotatis, getost & rosmarin – Recept/Glutenfritt

Wow, vilken häftig kombination av smaker det blev på gårdagens vegetariska pizza. Degen vi kör på numera är fantastiskt god, en paleopizza med recept ifrån Under Vårt Tak. Den är alltså paleo och därmed både mejeri- och glutenfri. Dock så hade vi både getost och riven ost på vår pizza igår så det känns inte helrätt att kalla själva pizzan för paleo då. Som tur är så väljer man topping själv och vill du testa så kan jag verkligen rekommendera denna kombination av tillbehör på pizzan, blev galet gott!

Recept på pizzadegen (paleo) 2-3 portioner;
2.5 dl tapiokastärkelse/mjöl
1.5 dl kokosmjöl
½ tsk salt
1 dl olivolja
1 dl uppkokat vatten
1 ägg

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. 
Koka upp vattnet i vattenkokare eller i en kastrull på spisen. 
Lägg de torra ingredienserna dvs tapiokastärkelse/mjöl, kokosmjöl och salt i en bunke och rör om.
Häll olivolja, det varma vattnet och ägget i bunken med de torra ingredienserna och vispa samman till en jämn deg med hjälp av elvisp.
Forma degen till en boll. Lägg bollen på en plåt med bakplåtspapper. Kavla ut degen på bakplåtspappret, till önskad form. Ett tips är att lägga gladpack över degen när du kavlar, så kladdar den inte och det går att kavla den tunt och fint. Rulla/vik in kanten runt din pizza. Grädda pizzabottnen i ca 20 minuter tills kanten på pizzan börjar bli lite gyllene. 

Medans din pizzabotten är i ugnen kan du förbereda din tomatsås och dina tillbehör. Den goda kombinationen som vi hade på vår pizza igår lades på pizzan i följande ordning;

  • Tomatsås (krossade tomater, salt, peppar och oregano)
  • Tunt skivad sötpotatis, ca 300 g
  • Tunt skivad rödlök
  • Skivad getost, ca 200 g
  • Kalamataoliver
  • En kvist färsk rosmarin
  • Riven mozzarella och cheddarost
  • Lite chiliflakes
  • Rucola, lades på efter att pizzan varit i ugnen

 

Kommentera