En tredagars detox, varför & hur jag mådde under tiden!

Ni som hängt med mig här på bloggen ett tag vet att jag är otroligt nyfiken på att testa nytt, lite då och då, när det kommer till kost och hälsa. Jag tycker ju att det är intressant att se hur min kropp svarar och reagerar på vissa saker genom att ändra, lägga till eller ta bort saker ur kosten eller mina vanor. Så, vad har jag hittat på denna gången tro? Jo, jag har precis avslutat en tredagars detox.

Detox är ett ord som min hjärna förknippar med en svältkur. Den här detoxen eller kanske mer ”dagens detox” är lite annorlunda och fokus ligger mer på att rensa ut och på att äta rent än att svälta sig. Man kan välja att köra detoxen längre än 3 dagar, exempel som ges när man googlar runt är 5 dagar eller 7 dagar. Men att få ett break på 3 dagar var alldeles lagom och bra för mig den här gången. Skulle jag göra en detox en annan gång så kanske någon av de andra periodlängderna passar mig bättre då.

Ett break på 3 dagar skrev jag ju och ja, det var precis vad denna detoxen var tänkt att innebära och också innebar för mig. Jag äter ju lchf/lågkolhydratskost i vanliga fall och trivs ju otroligt bra med det. En detox som denna har verkligen fått mig att inse, återigen, hur bra min kropp mår av lågkolhydratskost. Men under semestern har det blivit lite väl mycket av bland annat gluten och socker som jag förvisso tål att äta i måttliga mängder utan att bli fullständigt bananas i kropp och knopp men efter en sån go sommar (i dubbel bemärkelse) så var jag sugen på att göra ett litet avstamp i kosten innan det är dags att återgå till höstens braiga rutiner igen. Helt enkelt, ett break. Så under min tredagars detox har jag skippat;

  • Gluten
  • Vitt socker & sötningsmedel
  • Mejeriprodukter
  • Kött, charkprodukter & ägg
  • Kaffe inkl svart & grönt te då dessa innehåller koffein/tein
  • Alkohol

Man kan sammanfatta det hela som att jag ätit veganskt utan gluten, socker, kaffe och alkohol under tre dygn. Vad tusan har du ätit då, undrar kanske du? Och det förstår jag att du undrar för det kan nog lätt kännas som att det inte finns så mycket kvar att välja på. Men oj, jag har bara lagat och ätit nya recept under dessa dagar. Jag hittade all min inspiration på en hemsida som heter Allt om detox och sedan satte jag ihop ett eget litet schema för mina kommande dagar. Man behöver inte sätta ihop kostschemat själv, det finns färdiga scheman att följa för både 3,5 och 7 dagars detoxprogram för den som vill.

Jag har aldrig ätit så här mycket linser och bönor i hela mitt liv tror jag, haha. Det blev lite too much av den varan tyckte jag och sambon. Han har varit med på ett litet hörn skulle man kunna säga. Han har inte skippat sina morgonägg eller kaffet men annars har han ätit middagarna och luncherna som jag har lagat efter mitt kostschema. Jag skulle vilja sammanfatta det hela som god mat och kul att laga nya recept och med råvaror som jag annars inte använder i min kost så som linser tex. Jag kommer att spara en del av recepten och även testa några till men inte i en sammanhängande detox utan som en god, vegetarisk rätt, in i mellan i vår vanliga kost. Dock med en del ändringar, en kan ju inte låta bli att lägga sig i recepten 😉

Känner jag mig som en helt ny människa? Hur mådde jag under tiden? Blev det någon wow-effekt av allt det här?

Låt mig göra ett försök till en sammanfattning. Jag känner mig inte som en helt ny människa men däremot känner jag mig otroligt redo att återgå till min lågkolhydratskost och släppa semestervanorna som varit. Jag känner mig redo inför hösten och har fått en matlagningskick med ny inspiration. Vilket också var ett av mina huvudfokus med att göra en liten detox. Hur jag mådde under tiden, ja alltså, första dagen var jag pepp på att prova något nytt och otroligt nyfiken på maten som skulle lagas och det kändes rent och fräscht. Jag var laddad och märkte inte av att jag inte intagit koffein under den dagen. Jag tänkte ” äsch, det var la ingen match att skippa kaffet!…..” Dag två var pyton, haha! Helt ärligt. Det var då saknaden av koffein slog till i form utav huvudvärk. Jag kände mig trött, tung och seg i kroppen igen. Jag kände mig ganska osugen på mat öht samtidigt som jag aldrig blev riktigt mätt när jag åt. Under den här dagen gjorde jag även lymfmassage utefter mitt egenvårdsprogram som jag har fått av min massör. Jag har problem med mitt lymfsystem sedan tidigare så nu när jag ändå fokuserade på att ge kroppen ett break så lymfade jag ordentligt. Vad resulterade det i? Jo, sjukt ömma bröst och många toalettbesök då jag ed hjälp av lymfmassagen satt fart på vätskan i kroppen. Häftigt att kroppen reagerar men aj aj aj, mina bröst. Dag tre var mycket bättre när det gällde huvudvärken och energin, fortfarande ömma bröst och inte jättesugen på bönor, haha. Maten var god så missförstå mig rätt. Från att inte alls äta bönor och linser till att äta det i nästan varje lagad rätt, mja, det blev lite för mycket. Men någonstans måste ju proteinet komma ifrån när man skippar både kött och mejeriprodukter. Lite gasig i magen första dygnet där kanske men det kändes bättre de andra dagarna. Så, igår var det som sagt mycket bättre med kaffehuvudvärken och jag hade mer energi. Jag var mer taggad än någonsin på att återgå till min egna, goda mat som i stort sett alltid har fokus på rena råvaror, ekologiskt så långt det går att handla i butik, närproducerat när och om det finns och lågkolhydrat med ibland mer och ibland mindre kolhydrater. Allt som oftast, mat lagad ifrån grunden!

Detoxen gjorde sitt tycker jag. Den gav mig och kroppen ett break och det var precis vad jag var ute efter! Jag plockar godbitarna ur recepten och komponerar ihop det till egna smarriga recept istället. Jag tänker dock fortsätta att börja dagen med citronvatten istället för kaffe på fastande mage, vissa dagar, så som jag beskriver i det här inlägget.
Här är en del av det vi ätit under detoxen;

Kommentera