Saffransbiscotti (mandelskorpor med saffran)

Igår doftade det alldeles ljuvligt och juligt här hemma i lägenheten. Jag bakade saffransbiscottis och lyssnade på julmusik. Nej, jag kunde inte hålla mig längre 🙂 Mitt instagramflöde börjar fyllas med både julpynt och julbak så det finns faktiskt dom som är värre än mig (tro det eller ej mamma 😉 ).

Originalreceptet kommer ifrån Åse, där jag hittat så mycket annat gott genom åren. Jag gjorde dock om det hela lite grand. Har för mig att jag bakat dessa tidigare och tyckte då att de blev väldigt smuliga. Goda men smuliga. Så här gjorde jag:
Och jag kan säga redan nu att jag valde att söta mina små skorpor med 1 msk ekologiskt strösocker. Så alla kolhydrats- och sockerpoliser får titta bort . Sötningen är till för att dra fram saffransmaken lite extra, jag tycker att det är godast så.

Saffransbiscotti

150 g sötmandel
75 g smör, rumsvarmt
1 msk ekologiskt strösocker (alt honung/sötningsmedel)
3 ägg
1 msk vispgrädde
1 pkt saffran, 0,5 g
7 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver

Sätt ugnen på 200˚C.
Hacka mandel grovt. Blanda grädden med saffran i ett litet glas, låt det stå och dra någon minut eller två. Rör smör, sötning och saffransblandningen poröst med elvispen.
Tillsätt äggen, ett i taget under tiden du vispar. Blanda samman mandelmjöl, fiberhusk, bakpulver, vaniljpulver och den grovhackade mandeln och rör ner det i smeten. Vispa på lägsta hastighet tills allt är blandat, inte längre. Tag upp degen på köksbänk och rulla den till två längder som är lika långa som plåten. Platta till lite. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Baka längderna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter (håll koll på längderna så att dom inte får för mycket färg) Ta ut plåten.
Sänk värmen till 120˚C. Låt längderna svalna lite och skär dem sedan i långa, sneda bitar. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt och torka dem i ugnen i ca 30 minuter eller tills de är torra.
IMG_20141117_192947

Kommentera