Västerbottenostpaj – LCHF/Glutenfri

Västerbottenpaj låter enklare att säga, tycker jag men för att undvika missförstånd är det nog bäst att skriva Västerbottenostpaj ändå, det är ju inte hela Västerbotten i en paj 😉
Jag har fastnat för ett pajrecept som bla finns med i Åses kokbok och har provat att göra paj med lite olika fyllningar i. Nu senast testade jag att göra Västerbottenostpaj som jag aldrig tidigare gjort själv utan bara smakat på vid lite festligare tillfällen. Den är ju gudomligt god och inte visste jag att den var så enkel att göra?! Eftersom pajskalet är lchf-vänligt och fyllningen i en västerbottenostpaj likaså var det inte svårt att slå ihop dessa till en underbar kombo.

Västerbottenostpaj

3 dl mandelmjöl
½ dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 krm salt
40 g smör
1 ägg

Blanda det rumsvarma smöret tillsammans med övriga ingredienser i en bunke. Känns degen för torr kan du tillsätta en skvätt kallt vatten.
Låt degen vila en liten stund i kylskåp innan du trycker ut den i en pajform.
Nagga botten med en gaffel och ställ sedan tillbaka pajskalet i kylen för att vila där i 30 minuter.

Grädda sedan pajskalet i en 200 graders varm ugn i ca 8 minuter.
Under tiden blandar du ihop själva fyllningen.

200g riven västerbottenost
2 dl grädde
3 ägg
salt och peppar

Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Tills pajen fått fin färg.

3 reaktioner till “Västerbottenostpaj – LCHF/Glutenfri”

Kommentera